PREDNOSTI

ZAŠTO MONTAŽNA KUĆA

Iako je često glavni kriterij novac, odnosno što više dobivenog (kvalitetnog) prostora na željenoj lokaciji, uz što niže troškove ulaganja i održavanja, jedna od bitnih činjenica ovakvog tipa gradnje je i komfor te zdraviji okoliš. Stanari u montažnim kućama zasigurno će znati cijeniti ovu veliku prednost, jer zahvaljujući dobroj toplinskoj izolaciji nema potrebe neke prostorije jače ili slabije zagrijavati kao što je to slučaj kod konvencionalnih kuća i sve se prostorije u pasivnoj kući jednako zagrijavaju, čak i one koje izravno graniče s vanjskim hladnim zrakom.

To stvara istinski pravi ugođaj i pravi komfor u unutrašnjosti. Ustajalog ili hladnog zraka u spavaćoj sobi nema (u konvencionalnim kućama prisiljeni smo otvarati ili nagibati prozore tijekom noći) jer funkcionira sustav prozračivanja. S druge strane i financijska dobrobit, direktne i indirektne uštede emisija u okoliš, sigurnije življenje, individualni odabir prostora i mnogo toga uvjetuju proboj ovakvih objekata na tržište.

Na području Europe je uvreženo pravilo krute gradnje odnosno gradnje ciglom i betonom. Ako razmotrimo povijest čovječanstva to bi bio i tehnološki razvitak ili uspjeh u gradnji, no to ne znači i da je 100% učinkovito i najkvalitetnije riješenje. Uzevši u obzir nove tehnike obrade i proizvodnje materijala tu dolazi do poboljšanja izrade i kvalitete Montažna kuće. To nije lošija verzija kuće i neće se raspasti kako neki tvrde, dapače ovakva kuća možda je i bolja opcija.

Prednosti takvih kuća su:

  • Brza gradnja
  • Energetska učinkovitost
  • Cijena
  • Kvaliteta života
  • Prozračnost prostora bez mirisa vlage i sape
  • Vijek trajanja od 150 godina
  • Lakše održavanje 

Tehnologija obrade materijala

Montažne kuće sa razvojom tehnologije obrade, proizvodnje i montaže, za 21 stoljeće dosegle svoj vrhunac. Nosive grede ili letve su strojno obrađene točne u mjeru, ploče kojima se oblažu zidovi su također nastali procesom spajanja odnosno prešanja drvnog otpadnog materjala kao što su pljeva ,strugotina i ostai drvni otpad. Iste ploče su odobrene ISO certifikatom i podlježu svim zakonskim odredbama u procesu uporabe i proizvodnje a zamjenjuju daske, što dovodi do prve činjenice jeftinije  gradnje.S tropovi su izrađeni od Gips kartonskih ploča koje se koriste i u krutoj gradnji kao i obloge drvenih zidova na koje se učvrščuju gips karton ploče što dovodi do zaključka da montažne kuće se previše ni ne razlikuju od klasičnih osim u sastavu i izvedbi nosivih zidova. Termo izolacija se postavlja na drugačiji način nego u krute gradnje što doprinosi smanjenju cjene po m2 izvedbe. Sve ostale stavke temelji, pokrov, hidroizolacija uređenje interijera je u potpunosti isto kao u klasičnoj građi.

ZAKLJUČAK:

Montažna kuća osim što je ekonomski isplativa  ima i moderan dizajn, bolju energetsku učinkovitost te prozračniji životni prostor, jer je nastala od prirodnih materijala što ju nameće i kao ekološki prihvatljivo riješenje. Vijek trajanja je kao i kruta gradnja!

ODRŽAVANJE:

Održavanje montažne kuće je lakše i jeftinije od klasične gradnje. Uzmimo u obzir da nakon 30 godina vaši unuci žele promjeniti električne instalacije u kući to jednostavno i bez prašine razbijanja zidova i demontaže  izvede jer u zidovima u naprijed projektom ugrađeni bužiri za postavu novih kablova. Izmjena novih vodovodnih cjevi je malo kompliciraniji zahvat ali ne i prljav i dugotrajan kao u krutoj gradnji, jednostavno mjesto koje je u kvaru izreže se pilom za drvo te poslije popravka uz malo pažnje isti se može ugraditi nazad te s malo gleta ili novom ker. pločicom mjesto popravka postaje nevidljivo. Isto se odnosi na podove i krovište.

Uz napomenu da se montažne kuće uz pravovaljano djelovanje poslje recimo poplave u kupaonici ili kuhinji u cijelosti isuše te nema posljedica kao u krutoj gradnji jer je drvo prozračno. U ekstremnim slučajevima kao u Gunji prije nekoliko godina ista kuća bi se prije isušila ali bi trebala detaljan popravak i zamjenu novom kao o kruta gradnja.

Brža i čišća gradnja

Za razliku od krute gradnje u kojoj uvelike vrijeme diktira tempo izvedbe radova, radi sušenja materijala i vlage koja iz istoga isparava te kondezira. Gradnja montažne kuće je čišća elementi se spajaju vijcima i sidrima tako da loše vlažno vrijeme i kiša nesmetaju pri izvedbi i završetku radova.Tu je i smanjenje otpada poslje izrade montažne kuće što utječe na smanjenje troškova gradnje.

Gdje kupiti montažnu kuću!!

Postoji nekoliko tvrtki koje rade montažne kuće u Hrvatskoj ali i u susjednoj Bosni, mada više u Srbiji. Ako se odlučite na Bosnu ili Srbiju morate povesti računa o nekoliko stvari u koje spada i sami uvoz plus porez, smještaj radnika te ostali detalji kao debljina zidova jer u Hrvatskoj za Energetski certifikat postoje uvjeti zida i izolacije. Potražite partnere tvrtke koje surađuju s tvrtkama iz susjedstva i dodatno uštedite. Tvrtke koje samostalno izrađuju montažne kuće i vikendice u svojoj ponudi imaju gotove kuće odnosno projekte gdje Vi kao krajnji korisnik  dodatno štedite na projektiranju, te vam je m2 povoljniji.

Cijena gradnje

Montažne kuće nisu  jeftine. Cijena gradnje je povoljnija od novoga stana. Prosječno, cijena gradnje montažne kuće u prvoj fazi izgradnje stoji od 610 eura po metru kvadratnom, a do “ključa u ruke” od 960 eura. Ovisno o vašim  zahtjevima i preinakama što i čini cijenu višu od navedenih.